poniedziałek, 27 października 2014

Ciasteczka czekoladowe z kremem dyniowym.

Słodkie ciasteczka o głębokim czekoladowym smaku, przełożone delikatnym kremem na bazie serka Philadelphia i musu z dyni. Krem nie jest słodki, wręcz ma lekko słonawy smak dzięki czemu doskonale komponuje się z czekoladowymi herbatnikami.





Ilość: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 10 minut


Skład:
ciasto:
  • 75g masła
  • 125g mąki
  •  225g brązowego cukru
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
krem:
  • 2 opakowani serka  Philadelphia, po 125g każde
  • 4 czubate łyżki musu z dyni *
  • 2 łyżki cukru pudru (w razie potrzeby można dać więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
* Jak uzyskać mus z dyni ??
Dynię, ja użyłam dyni piżmowej, obrać, usunąć pestki, pokroić na ok. 1 cm kawałki. Przełożyć na blachę do pieczenia, delikatnie posolić i piec do miękkości, ok. 40 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180st.C.
Upieczoną dynię zmiksować na gładkie puree.
Pozostały mus można wykorzystać do innych wypieków, dodać do jogurtu lub kawy.


Przygotowanie:
  1.  Przygotować krem: serek z cukrem utrzeć na puszystą masę dodać mus z dyni, cynamon i eks. waniliowy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na czas pieczenia ciasteczek.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Czekoladę drobno posiekać. 
  3. W drugiej, większej, misce ubić jajka na puszystą masę. Cienkim strumieniem dodać roztopione masło i eks. waniliowy. Następnie wsypać sypkie składniki i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
  4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, i nałożyć ok. 12 niewielkich porcji ciasta (najlepiej za pomocą 2 łyżeczek), zachowując spore odstępy między nimi. 
  5. Piec ok. 10 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200st.C. Następnie ciasteczka studzić na blaszce ok. 5 minut. W ten sam sposób przygotować kolejne porcje. W sumie powinno być ok. 40 sztuk.
  6. Wystudzone ciasteczka przełożyć schłodzonym kremem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy