piątek, 17 października 2014

Gruszka zapiekana pod bekonem.

Taka szybka przekąska na jesienne, chłodne, imprezowe wieczory. Gruszki zapiekana pod plastrem cieniutkiego bekonu z dodatkiem sera pleśniowego i żurawiny. Smakowite połączenie słodkiego i słonego z lekko ostrym serem.





Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut

Skład:
  • 2 gruszki
  • 4 cienko pokrojone plastry boczku (wędzonego lub parzonego)
  • ok. 4 łyżeczeki pleśniowego sera "blue cheese"
  • suszona żurawina, ok. 8 sztuk

Przygotowanie:
  1. Gruszki obrać, przekroić na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne, tak aby powstało okrągłe zagłębienie (ostrożnie aby nie zrobić dziury na wylot).
  2. W powstałe miejsce włożyć po 2 żurawiny na porcję, 1 łyżeczkę sera, następnie owinąć gruszkę plastrem boczku (zdjęcie poniżej).
  3. Gruszki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
  4. Podawać z grillowanymi pomidorkami lub sałatką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy