Własnoręcznie robione cukierki to dobra alternatywa dla ciast ale i świetny pomysł na słodki upominek. Wystarczy zapakować je w celofan, ozdobić wstążką i smakowity prezent gotowy :)
Dodanie masła orzechowego, dodaje głębi smaku i świetnie kontrastuje ze słodką masą.
Ilość: ok. 64 sztuk
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Czas chłodzenia: ok. 3 godzin
Skład:
- 110g masła
- 450g brązowego cukru
- 120ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 235g masła orzechowego
- 150g cukru pudru (przesianego przez sitko)
- Kwadratową formę o wymiarach 20cm na 20cm , wyłożyć papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciu nr.1).
- Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mleko, podgrzewać ok. 4/5 minut. Delikatnie połączyć składniki, dalej nie mieszać !!! Mieszanie składników podczas gotowania może sprawić że krówka się nie uda.
- Zdjęć garnek z ognia, dodać masło orzechowe i ekstrakt waniliowy, wymieszać drewnianą łyżką.
- Do przygotowanej masy dodać cukier puder, szybko i dokładnie wymieszać.
- Wylać na przygotowaną formę. Studzić 10 minut a następnie przełożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
- Po tym czasie wyciągnąć z formy (za wystający papier) i pokroić na kwadraty o wymiarach 2,5 cm na 2,5 cm
Zdjęcie nr.1. |
KRÓWKI CIĄGUTKI
Skład jak powyżej, jednak NIE dodajemy masła orzechowego i cukru pudru.
Wykonanie jest też takie same, jednak jak krówki przestygną wyciągamy je na matę silikonową, formujemy małe wałeczki, kroimy i gotowe cukierki zawijamy w woskowy papier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz