czwartek, 18 grudnia 2014

Krówki.

Własnoręcznie robione cukierki to dobra alternatywa dla ciast ale i świetny pomysł na słodki upominek. Wystarczy zapakować je w celofan, ozdobić wstążką i smakowity prezent gotowy :)
Dodanie masła orzechowego, dodaje głębi smaku i świetnie kontrastuje ze słodką masą.



Ilość: ok. 64 sztuk
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Czas chłodzenia: ok. 3 godzin


Skład:
  • 110g masła
  • 450g brązowego cukru
  • 120ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 235g masła orzechowego
  • 150g cukru pudru (przesianego przez sitko)
Przygotowanie:
  1.  Kwadratową formę o wymiarach 20cm na 20cm , wyłożyć papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciu nr.1).
  2. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mleko, podgrzewać ok. 4/5 minut. Delikatnie połączyć składniki, dalej nie mieszać !!! Mieszanie składników podczas gotowania może sprawić że krówka się nie uda.
  3. Zdjęć garnek z ognia, dodać masło orzechowe i ekstrakt waniliowy, wymieszać drewnianą łyżką.
  4. Do przygotowanej masy dodać cukier puder, szybko i dokładnie wymieszać. 
  5. Wylać na przygotowaną formę. Studzić 10 minut a następnie przełożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
  6. Po tym czasie wyciągnąć z formy (za wystający papier) i pokroić na kwadraty o wymiarach 2,5 cm na 2,5 cm
Zdjęcie nr.1.




KRÓWKI CIĄGUTKI



Skład jak powyżej, jednak NIE dodajemy masła orzechowego i cukru pudru.
Wykonanie jest też takie same, jednak jak krówki przestygną wyciągamy je na matę silikonową, formujemy małe wałeczki, kroimy i gotowe cukierki zawijamy w woskowy papier.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy