Ostatnio jakoś tak zdrowo zrobiło się na blogu, kasz jaglana, shake, szparagi...dziś cukinia z jaglaną i warzywami. Chyba takiemu menu sprzyja wiosna i zapotrzebowania organizmu na warzywa i witaminy. Ale nie martwcie się, mam w planach dwa desery w tym lody :).
Ale wracając do samej cukinii. Farsz i cukinie można przygotować wcześniej a tylko zapiec je tuż przed podaniem (w piekarniku bądź na grillu z pokrywką).
Te danie świetnie sprawdzi się jako lekka przystawka lub jako dodatek do mięsa.
Ale wracając do samej cukinii. Farsz i cukinie można przygotować wcześniej a tylko zapiec je tuż przed podaniem (w piekarniku bądź na grillu z pokrywką).
Te danie świetnie sprawdzi się jako lekka przystawka lub jako dodatek do mięsa.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 20 min
Czas zapiekania: ok. 15 min
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 dużych pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz
- 1 kulka sera mozzarella lub innego
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, posiekany czosnek. Smażyć ok. 10 min. Doprawić majerankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki.
- Przygotowane warzywa przełożyć do malaksera i delikatnie zmiksować, aby warzywa miały mniejsze kawałki. Dodać kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać.
- Cukinie umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem. W zagłębienie nałożyć farsz. Przykryć serem.
- Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz