Kolorowa, lekko pikantna, idealna jako dodatek do dań z grilla. Sałatka z mango, pieczoną papryką i zielonym ogórkiem, jej połączenia smakowe przywołują mi smaki Tajlandii (mango, chilli), gdzie jadłam najlepsze mango na świecie :)
Czas przygotowania: ok. 30 min
Skład:
- 1 dojrzałe mango
- 1 czerwona papryka
- 1 średni ogórek
- 1 łyżka posiekanej kolendry (lub natki pietruszki, jeśli ktoś nie przepada za kolendrą)
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 średnia papryczka chili
- 1/4 łyżeczki płatków chilli (można pominąć jeśli sałatka ma być tylko lekko ostra)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę upiec tak jak w tym PRZEPISIE. Następnie upieczoną i obraną paprykę pokroić na cienkie paski.
- Ogórka obrać, przekroić na pół. Następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze wzdłuż na pół.
- Mango obrać i obkroić dookoła pestki, w cienkie paski.
- Olej (oliwę) wymieszać z drobno posiekaną papryczką chilli (uprzednio usunąć z niej nasiona), dodać płatki chilli.
- Warzywa i mango przełożyć do miski, dodać olej z chilli, posiekaną kolendrę, Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ekstra, uwielbiam sałatki warzywno - owocowe. Można by dodać jeszcze tutaj kawałki indyka albo kurczaka marynowanego w pomarańczach.
OdpowiedzUsuń