Wiosna w pełni a co za tym idzie coraz częściej mamy ochotę na lekkie sałatki, które prawidłowo skomponowane mogą zastąpić pełen posiłek.
Dziś proponuję sałatkę z komosy ryżowej (quinoa) z ogórkiem, pomidorkami i serem feta. Doprawioną sokiem z cytryny, listkami mięty i natką pietruszki. Można ją przechowywać do 4 dni w lodówce (wtedy nie należy dodawać sera) więc idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy lub jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryb.
Czas przygotowania: ok. 25 min
Skład:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka drobno posiekanej dymki (tylko zielona część)
- 1/4 szklanki drobno posiekanych listków mięty (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 duży zielony ogórek (pokrojony w kostkę)
- 2 szklanki pomidorków cherry (pokrojone na pół lub na ćwiartki)
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę sera feta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W garnku zagotować 2 szklanki wody dodać komosę. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut. Odparować, przełożyć do miski i dodać od razu sok z cytryny, oliwę i ok. 1 łyżeczki soli.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Podawać w tem. pokojowej lub schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz