czwartek, 7 maja 2015

Sałatka z komosy ryżowej, ogórka, pomidorków i sera feta.

Wiosna w pełni a co za tym idzie coraz częściej mamy ochotę na lekkie sałatki, które prawidłowo skomponowane mogą zastąpić pełen posiłek. 
Dziś proponuję sałatkę z komosy ryżowej (quinoa) z ogórkiem, pomidorkami i serem feta. Doprawioną sokiem z cytryny, listkami mięty i natką pietruszki. Można ją przechowywać do 4 dni w lodówce (wtedy nie należy dodawać sera) więc idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy lub jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryb.






Czas przygotowania: ok. 25 min

Skład:
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka drobno posiekanej dymki (tylko zielona część)
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych listków mięty (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży zielony ogórek (pokrojony w kostkę)
  • 2 szklanki pomidorków cherry (pokrojone na pół lub na ćwiartki)
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę sera feta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować 2 szklanki wody dodać komosę. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut. Odparować, przełożyć do miski i dodać od razu sok z cytryny, oliwę i ok. 1 łyżeczki soli.
  2. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Podawać w tem. pokojowej lub schłodzoną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy