wtorek, 28 lipca 2015

Sałatka z krewetkami i sosem koktajlowym.





Dziś przepis na przywołanie lata :) Czyli letnia sałatka z krewetkami i klasycznym sosem koktajlowym. Podana na sałacie w pięknych dużych muszlach.





Ilość porcji: ok. 6 porcji
Czas przygotowania: ok. 20 min

Skład:

  • 12 średnich krewetek (obranych i oczyszczonych ), po 2 na porcję, oczywiście można dać więcej :)
  • 1 awokado (dojrzałe, najlepiej odmiany hass)
  • 1 puszka (170 g) kukurydzy
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól gruboziarnista, pieprz
sos koktajlowy:
  • 100 g majonezu
  • 5 łyżek ketchupu 
  • 50 g śmietanki słodkiej
  • 1 łyżka koniaku
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
do podania:
  • sałata lodowa
  • duże muszle (uprzednio wyparzone)


Przygotowanie:


  1. Krewetki przełożyć do miski, dodać oliwę i drobno posiekany czosnek. Odstawić na ok. 10 minut.
  2. Pokroić warzywa: rzodkiewkę w cienkie plastry, awokado w kostkę (po pokrojeniu skropić sokiem z limonki lub cytryny), paprykę w kostkę. Wymieszać z kukurydzą. 
  3. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Przygotowany sos wstawić do lodówki.
  4. Krewetki ugrillować na grillu bądź patelni grillowej.
  5. Na przygotowane muszle, położyć duże liście sałaty. Dodać wymieszane warzywa, krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Polać delikatnie sosem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy