Dziś przepis na przywołanie lata :) Czyli letnia sałatka z krewetkami i klasycznym sosem koktajlowym. Podana na sałacie w pięknych dużych muszlach.
Ilość porcji: ok. 6 porcji
Czas przygotowania: ok. 20 min
Skład:
- 12 średnich krewetek (obranych i oczyszczonych ), po 2 na porcję, oczywiście można dać więcej :)
- 1 awokado (dojrzałe, najlepiej odmiany hass)
- 1 puszka (170 g) kukurydzy
- pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól gruboziarnista, pieprz
sos koktajlowy:
- 100 g majonezu
- 5 łyżek ketchupu
- 50 g śmietanki słodkiej
- 1 łyżka koniaku
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
do podania:
- sałata lodowa
- duże muszle (uprzednio wyparzone)
Przygotowanie:
- Krewetki przełożyć do miski, dodać oliwę i drobno posiekany czosnek. Odstawić na ok. 10 minut.
- Pokroić warzywa: rzodkiewkę w cienkie plastry, awokado w kostkę (po pokrojeniu skropić sokiem z limonki lub cytryny), paprykę w kostkę. Wymieszać z kukurydzą.
- Składniki sosu dokładnie wymieszać. Przygotowany sos wstawić do lodówki.
- Krewetki ugrillować na grillu bądź patelni grillowej.
- Na przygotowane muszle, położyć duże liście sałaty. Dodać wymieszane warzywa, krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Polać delikatnie sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz