piątek, 22 stycznia 2016

Kebab z kurczaka.



Jeśli chodzi o kebaba to raczej jestem wierna baraninie, ale wiadomo, w warunkach domowych, szybciej i taniej przygotujemy kurczaka (filety z piersi lub filety z nogi). 
W prezentowanym przepisie, najważniejsza jest marynata, czyli jogurt wymieszany z przyprawami. Dzięki niej mięso jest naprawdę soczyste i nabiera orientalnego charakteru. 
Takie mini kebaby, sprawdzą się idealnie kiedy przyjdą goście. Wtedy każdy może sobie skomponować własnego kebaba: wkładając do bułki takie dodatki jakie lubi.





Czas marynowania: od 3 do 8 godzin
Czas pieczenia: ok. 15 minut

Skład:
  • 4 podwójne piersi z kurczaka
       marynata:
  • 340g (1 opakowanie) jogurtu bałkańskiego lub greckiego (ma być gęsty)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • 2 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miody lub cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • *płatki chilli, ok. 1 łyżeczki (można dać więcej, jeśli preferuje się ostre dania)
Dodatki:
  • chleb pita
  • sos czosnkowy lub jaki tam lubicie
  • pokrojona papryka
  • pokrojony ogórek
  • pokrojona drobno czerwona cebula
  • plastry pomidorków
  • można też podać grillowane warzywa (bakłażan, cukinia)

Przygotowanie:
  1. Składniki marynaty wymieszać w dużej misce, dodać mięso pokrojone w paski o długości ok. 8 cm i szerokości ok. 2 cm. Dokładnie wymieszać aby mięso pokryło się dobrze marynatą. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 do maksymalnie 8 godzin.
  2. Kiedy mięso będzie się marynować przygotować dodatki: pokroić warzywa, przygotować sosy. Można też upiec samemu pity :)
  3. Mięso nadziać na drewniane lub metalowe szpikulce (dwa szpikulce na 1 porcję kebabu). Grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron po ok. 3/4 minuty. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze ok. 6 minut. Wszystko zależy od grubości danej porcji mięsa.
  4. Podawać z dodatkami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy