Po Tłustym Czwartku przyda się lekki detoks :) Proponuję moją wariację na temat sałatki nicejskiej. Jej przygotowanie zajmie Wam tyle czasu co ugotowanie jajek, czyli ok. 10 minut :) Większość składników pewnie macie w domu (jajka, tuńczyk w puszce), a resztę dostaniecie w każdym sklepie spożywczym.
Skład:
- sałata rzymska (ok. 2 sztuk), można zastąpić lodową
- 140 g dobrego tuńczyka w puszce
- 3 jajka
- ok. 150 g pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie do posypania, czerwona cebula
dressing:
- 300 ml maślanki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo.
- Kiedy jajka będą się gotować, wymieszać wszystkie składniki dressingu i wstawić go do lodówki.
- Sałatę pokroić, pomidorki przekroić na pół, tuńczyka odsączyć. Jajka obrać i przekroić na pół.
- Do sałatki można dodać pokrojoną we wiórki czerwoną cebulę.
- Podawać z przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz