piątek, 4 marca 2016

Babeczki owsiane z marmoladą.




Szybkie babeczki na słodkie śniadanie lub do popołudniowej kawy. Nie potrzeba nawet miksera żeby je przygotować a składniki znajdą się na pewno w każdym domu.



Ilość: 10 sztuk
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 25/30 minut


Skład:

  • 175 g mąki 
  • 25 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyka oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 10 łyżeczek dobrej marmolady
  • płatki owsiane do posypania



Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej mokre. Następnie połączyć zawartości obu misek. Delikatnie wymieszać tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć płaską łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę marmolady. Przykryć resztą ciasta i posypać płatkami.
  3. Piec ok. 25/30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy