czwartek, 12 lutego 2015

Cake Pops.

Cake Pops - czyli ciasto na patyku :) Oblane czekoladą i udekorowane posypkami. Można je wykonać z suchego ciasta (jak na babkę) lub też z sernika.
Nieco pracochłonne, lecz efekt i świetna zabawa gwarantowane. Na pewno wspólne robienie cake pops spodoba się dzieciom i będą idealne na Party Kids.
Ja swoje zrobiłam z pozostałego ciasta, z tortu Red Velvet (przepis KLIK),  więc jak widać nic się nie marnuje.





Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość: ok. 20 sztuk

Skład:
  • 400 g suchego ciasta
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g Nutelli
  • 200 g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • patyczki do lizaków
  • przyda się: gąbka do kwiatów lub styropian

Przygotowanie:
  1. Ciasto drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać serek i Nutellę, dokładnie wymieszać i utworzyć dużą kulę ciasta. Zawinąć ja w folię spożywczą  i wstawić na ok. 20 min do zamrażarki.
  2. Ze schłodzonego ciasta uformować małe kulki, ok. 3 cm średnicy. Wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i znów chłodzić ok. 20 min.
  3. Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej. 
  4. Końcówki patyczka zanurzyć w czekoladzie (zdjęcie nr.1) i natychmiast wbić w kulkę ciasta, mniej więcej do połowy.Całość zanurzyć w czekoladzie (zdjęcie nr. 2). Poczekać aż nadmiar czekolady skapnie. Najlepiej pracować na mocno schłodzonych cake pops, wtedy czekolada szybko zastyga.
  5. Przygotowane lizaki wbić w gąbkę do kwiatów (zdjęcie nr. 3) lub położyć "do góry nogami" na papierze do pieczenia.

zdjęcie nr. 1

zdjęcie nr. 2


zdjęcie nr. 3


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy