Hamburgery w wersji mini z domowymi klopsikami z kurczaka, stanowią atrakcyjniejszą, zdrowszą oraz ładniejszą :) alternatywę do kupnych i masowych fast foodów. Nie tylko smakują lepiej, z racji użycia świeżych i ulubionych składników ale też lepiej się prezentują. Dla wygody podania, jedzenia oraz ciekawej prezentacji należy je przekuć ozdobnymi wykałaczkami. Do wyboru są najróżniejsze wzory i kolory prze co można podkreślić charakter imprezy. Takie mini hamburgery nie tylko będą smakować dorosłym ale również świetnie się sprawdzą na przyjęciu dla dzieci, które jak wiadomo lubią jedzenie w wersji miniaturkowej.
Ilość: 20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Skład:
- 20 mini bułeczek, o średnicy ok. 6 cm
- 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego
- 3 czerwone cebule
- 20 plastrów żółtego sera
- 1 zielony ogórek
- 3 pomidory
- natka pietruszki
- 1 jajo
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
Przygotowanie:
- Przygotowanie mini klopsików. Do mięsa mielonego, wbić jajo, dodać bułkę tartą, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować 20 mini klopsików, o średnicy ok 5 cm . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
- Cebulę, pomidory oraz ogórka pokroić w plastry. Z ketchupu, majonezu oraz musztardy przygotować sos.
- Klopsiki rozłożyć na blasze do pieczenia. Na każdym położyć po jednym plasterku żółtego sera. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C. aż do roztopienia się sera.
- W między czasie przekroić bułki na pół. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, podgrzać bułki układając je płaską stroną. Podpiekać aż uzyskają złoty kolor.
- Spodnią część bułki wysmarować przygotowanym sosem, nałożyć 1 krążek cebuli, położyć klopsika z serem, następnie pomidora i ogórka. Przykryć górną częścią bułki. Całość przebić ozdobną wykałaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz