piątek, 14 marca 2014

Ciasteczka a 'la sernik.

Nie jest to przepis na klasyczny sernik, wysoki gdzie ser jest najważniejszy, to receptura na pyszne ciasteczka o kruchym spodzie, przekładane warstwą masy krówkowej i delikatną warstwą sera.
Po upieczeniu, należy pokroić ciasto na mniejsze prostokąty i każde z osobną udekorować karmelem. W ten sposób powstaną małe ciasteczka.
Ja upiekłam je z wiejskiego twarogu, jednak można śmiało użyć sera z "wiaderka" do pieczenia sernika.
Jak każdy sernik, warto je upiec dzień wcześniej, aby schłodził się przez noc w lodówce.





Ilość: ok. 32 kawałki
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Czas pieczenia: ok. 45 minut
Czas chłodzenia: min. 4 godziny (najlepiej całą noc)


Skład:

spód:
  • 230 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
masa krówkowo-serowa:
  • 400 g masy kajmakowej (krówkowej), jedna puszka
  • 0,5 kg wiaderko twarogu na sernik
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 opakowanie polewy o smaku krówki, 80 g 
  • * sól gruboziarnista, polane polewą krówkową ciasteczka można delikatnie posypać solą gruboziarnistą dla pokreślenia smaku, efekt podobny jak w batonie Snicers.

Przygotowanie:
  1. Blachę o wymiarach 32 cm na 22 cm, delikatnie wysmarować masłem, następnie wyłożyć folią aluminiową, pozostawiając dłuższe końce foli po krótszych stronach blachy (ułatwi to wyciąganie ciasta).  W dużej misce utrzeć mikserem, masło z cukrem i solą aż będzie puszyste, ok 3 minut. Następnie dodać jajko i wanilię, zredukować obroty i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozłożyć. Piec ok. 25 minut w tem. 175 st.C. aż się lekko zarumieni. Odstawić do wystudzenia.
  3. Na przygotowane ciasto wyłożyć masę kajmakową i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
  4. Mikserem utrzeć ser z cukrem, aż będzie gładki, ok. 2 minut. Dodać jajka oraz wanilię. Dobrze wymieszać. Masę serową przelać na przygotowany spód i piec ok. 45 minut w tem. 170 st. C. Po upieczeniu chłodzić przy otwartym piekarniku ok. 10 minut. Następnie wystudzić całkowicie w tem. pokojowej i przełożyć do lodówki na min. 4 godziny, najlepiej całą noc.
  5. Ciasto pokroić na prostokąty 3,5 cm na 7 cm. Przygotować polewę zgodnie z instrukcją,  polać każde ciastko z osobna. 
  6. Ewentualnie posypać solą :).





4 komentarze:

  1. Czy dobrze rozumiem że na spód ciasta wykładam masę kajmakową, a na to masę sernikową? I jeszcze jedno pytanie czy zamiast polewy o smaku krówki mogę użyć zwykłych cukierków-krówek które rozpuszczę?

    OdpowiedzUsuń
  2. tak dokładnie, na przygotowane ciasto wyłożyć masę kajmakową, a na nią masę sernikową.
    Co do rozpuszczonych cukierków-krówek, to ciężko mi powiedzieć bowiem nigdy tak nie robiłam.
    Jednak jeśli nie chcesz użyć polewy możesz wykorzystać masę kajmakową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje za odpowiedź :) Ciastka wyszły pyszne, wszyscy się zajadali i bardzo chwalili. Jednak użyłam tej polewy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się że smakowały :) ja też je bardzo lubię:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy