wtorek, 1 listopada 2011

Sajgonki z warzywami i paluszkami surimi.

Sajgonki (ang. spring rolls), to przekąska wywodząca się z kuchni wietnamskiej. Tradycyjnie wykonuje się je z jadalnego papieru ryżowego, w który zawija się farsz: mięsny, warzywny, krewetkowy lub mieszany. Można je usmażyć w głębokim oleju, bądź podać "surowe", wraz z sosem chilli do sajgonek.
Papier ryżowy, jest bardzo cienki i delikatny. Dopiero po zanurzeniu w ciepłej wodzie, daje się formować i zwijać.
Ilość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Skład:
  • 8 sztuk papieru ryżowego
  • 8 paluszków krabowych (surimi)
  • 1 pęczek cebuli dymki (tylko zielona część), pokrojona ukośnie
      Farsz:
  • 1 duża marchew, obrana i pokrojona w cienkie słupki
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w cienkie słupki
  • 1/4 selera, obrany i pokrojony w cienkie słupki
  • ok. 2 cm plaster świeżego imbiru, drobno pokrojonego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • garść grzybków Mun
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Grzybki Mun zalać wrzącą wodą. Kiedy będą miękkie pokroić na drobne paseczki.
  2. Na dużą, mocno rozgrzaną patelnie, wlać odrobinę oleju. W pierwszej kolejności, podsmażyć marchew, pietruszkę i seler, aż się lekko skarmelizują. Następnie dodać resztę składników i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Smażyć ok. 3 minut. Przełożyć do miski i odstawić do wystudzenia.
  3. Papier ryżowy układamy, na płaskim dużym talerzu, pędzelkiem zanurzonym w gorącej wodzie, delikatnie go namaczamy. Układamy niewielką ilość podsmażonych warzyw (tak jak na rysunku), następnie 1 szt. paluszka krabowego i posypujemy cebulką dymką. Zwijamy. 
  4. Tak przygotowane sajgonki można usmażyć na głębokim oleju, po 3 minuty z każdej strony. 
  5. Podawać z sosem chilli do sajgonek.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy