Pomysł zaczerpnięty z wrześniowego numeru "Food Network Magazine". Chrupiący i złocisty kurczak, w panierce z japońskiej bułki tartej panko i sezamu.
Panko to tarty miąższ z chleba, który pieczony jest poprzez przepuszczenie prądu elektrycznego przez ciasto. W ten sposób uzyskuje się chleb bez skórki.
Takie kąski kurczaka sprawdzą się doskonale jako przekąska. Można podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub sosem BBQ.
Panko to tarty miąższ z chleba, który pieczony jest poprzez przepuszczenie prądu elektrycznego przez ciasto. W ten sposób uzyskuje się chleb bez skórki.
Takie kąski kurczaka sprawdzą się doskonale jako przekąska. Można podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub sosem BBQ.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: ok. 25 sztuk
Skład:
- 3 piersi z kurczaka
- ok. 100 g japońskiej bułki tartej panko
- 1 cup sezamu
- 2 jaja
- 2 szklanki mleka
- sos teriyaki
- tymianek, curry
- sól, pieprz
- ok. 2 łyżki mąki
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w ok. 2,5 cm paseczki. Przełożyć do miski. Skropić sosem teriyaki, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać. Delikatnie opruszyć mąką.
- Paseczki zanurzać w mleku, wymieszanym z jajkiem, następnie obtoczyć w panko, wymieszanej z sezamem.
- Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Po 3 minuty z każdej strony.
·
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz