środa, 26 października 2011

Paseczki kurczaka w panko i sezamie.

Pomysł zaczerpnięty z wrześniowego numeru "Food Network Magazine". Chrupiący i złocisty kurczak, w panierce z japońskiej bułki tartej panko i sezamu.
Panko to tarty miąższ z chleba, który pieczony jest poprzez przepuszczenie prądu elektrycznego przez ciasto. W ten sposób uzyskuje się chleb bez skórki.
Takie kąski kurczaka sprawdzą się doskonale jako przekąska. Można podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub sosem BBQ.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: ok. 25 sztuk


Skład:
  • 3 piersi z kurczaka
  • ok. 100 g japońskiej bułki tartej panko
  • 1 cup sezamu
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • sos teriyaki
  • tymianek, curry
  • sól, pieprz
  • ok. 2 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia


Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokroić w ok. 2,5 cm paseczki. Przełożyć do miski. Skropić sosem teriyaki, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać. Delikatnie opruszyć mąką.
  2. Paseczki zanurzać w mleku, wymieszanym z jajkiem, następnie obtoczyć w panko, wymieszanej z sezamem.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Po 3 minuty z każdej strony.
·         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy