czwartek, 20 lutego 2014

Focaccia z karmelizowaną cebulą.

Powstała przy okazji Focacci z pomidorami, i od razu podbiła moje podniebienie. Sama zjadłam prawie pół blachy!
Doskonałe i proste połączenie, wspaniałego ciasta i cudownie słodkiej karmelizowanej cebuli.
Najlepiej smakuje na ciepło. 





  Ilość: ciasto na  blaszkę prostokątną o wymiarach 20 na 30 cm (oraz na blachę w formie serca 24 na   
            24cm)
 Czas pieczenia: ok. 20 minut
 Całkowity czas garowania: ok. 3 godzin

Skład:
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (tem. ok 45 st.C)
  • 1 op. suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki do pizzy
  • 1,5 szklanki zwykłej mąki 
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej (ok. 2 łyżek) i masło (1 łyżka) do smażenia
 Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać 0,5 szklanki wody, z cukrem i drożdżami. Odczekać ok. 5 minut aż powstanie "piana". Dodać pozostałą wodę, 2 łyżki oliwy, sól oraz mąkę. Dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć na blat kuchenny posypany mąką. Zagniatać ciasto przez ok. 7 minut aż będzie jednolite i elastyczne, następnie przełożyć je do nasmarowanej oliwą miski i nakryć ją folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aż urośnie dwukrotnie.
  3. Formę do pieczenia nasmarować oliwą, przełożyć ok. 2/3 przygotowanego ciasta. Przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 45 minut.
  4. Następnie dwoma palcami zrobić głębokie zagłębienia w cieście, w odstępach ok. 2 cm. Posmarować 1 łyżką oliwy, posypać gruboziarnistą solą, ponownie przykryć folią i odstawić na ok. 45 minut.
  5. Cebule pokroić na pół księżyce, dodać cukier, karmelizować na oleju i maśle na małym ogniu przez ok. 20/30 minut. Gotową cebulę przełożyć na ciasto.
  6. Piec ok. 20 minut, na najniższej półce piekarnika, w tem. 230st.C.


Focaccia przed upieczeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy