Corn Dogs to tradycyjny amerykański przysmak, do kupienia w wesołych miasteczkach, podczas festynów czy w ulicznych budkach. Jest to nic innego jak parówka na patyku, zanurzona w cieście i usmażona w głębokim oleju. Nazwa "corn" (kukurydza) odnosi się zarówno do wyglądu, przypominającego kolbę kukurydzy jak i mąki kukurydzianej z której robi się ciasto.
Ja użyłam małych kiełbasek i nadziała je na wykałaczki. W takiej wersji jest je łatwiej podać podczas imprezy.
Do ciasta można dodać dowolne przyprawy czy zioła, wedle własnego uznania i upodobań smakowych.
Ja użyłam małych kiełbasek i nadziała je na wykałaczki. W takiej wersji jest je łatwiej podać podczas imprezy.
Do ciasta można dodać dowolne przyprawy czy zioła, wedle własnego uznania i upodobań smakowych.
Ilość: ok. 36 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
- 1 opakowanie (400g) mini paróweczek
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
- wykałaczki
Przygotowanie:
- Przyprawy oraz proszek do pieczenia wymieszać z obydwiema rodzajami mąki. Następnie dodać mleko oraz jako. Dokładnie wymieszać, ciasto powinno być dość gęste. Ciasto przelać do wysokiego słoika ( w wysokim naczyniu łatwiej jest je obtaczać).
- W parówki wbić wykałaczki. Następnie obtoczyć je w cieście.
- Olej rozgrzać do 170 st.C. Smażyć Corn Dogi na złoty kolor, z każdej strony.
- Po usmażeniu przełożyć ja na ręcznik kuchenny.
- Podawać z ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Super pomysł :) i to wcale nie pierwszy, skąd czerpiesz inspiracje??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Jeśli chodzi o kuchnie "amerykańską" to inspiracje czerpie z podróży :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo to zaciekawiłaś mnie jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuń