środa, 18 sierpnia 2010

Tarta jabłkowa.

Czym byłoby udane przyjęcie bez odrobiny słodyczy...I to nie byle jakiej słodyczy. Tarta jabłkowa to świetne połączenie sezonowych jabłek, cynamonu i kruchego ciasta. Ja wybrałam ogrodowe papierówki, przez co ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego można je podawać z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną. 






Skład:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 100g schłodzonego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka ( dowolna odmiana, jednak dobrze się sprawdzą jabłka o lekko kwaskawym posmaku)
  • cynamon
Do dekoracji:
  •  1 jajo
  • cukier o dużych kryształach (może być brązowy)
  • liście mięty

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać na stolnice lub blat kuchenny, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Mieszać składniki końcami palców, stopniowo zagniatając do środka. Wbić jajo i dalej wyrabiać wszystkie składniki. Kruche ciasto wyrabiamy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy ciasto będzie gładkie uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę lub zamrażalki na 30 minut.
  2. Jabłka obrać. Przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić na cienkie plasterki.
  3. Formę do tarty o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwinąć z folii, odłożyć 1/3, resztę rozwałkować na placek większy niż forma. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć spód i boki formy (ciasto najlepiej przenosić nawinięte na wałek). Spód podziurkować widelcem. 
  4. Na tak przygotowanym cieście ułożyć kawałki jabłka i posypać cynamonem (ilość zależy od naszych upodobań).
  5. Wyjąc resztę ciasta z lodówki, rozwałkować je i pokroić na 8 pasków. Ułożyć je, przeplatając ze sobą, końce przykleić do brzegów. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i wstawić piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec ok. 40 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
  6.  Po wyciągnięciu udekorować miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy