środa, 5 marca 2014

Włoskie kanapeczki, z rucolą, salami i serem mozzarella.

Proste, szybkie i smaczne. Plus dobrej jakości składniki i świetne kanapeczki, w sam raz na przyjęcie, gotowe w 10 minut.
Polecam, świetne połączenie smakowe: lekko ostra i wyrazista rucola, "słona" salami, aksamitny ser, no i oczywiście chrupiąca ciabatta. Pomidorki koktajlowe nie tylko dla dekoracji, wraz z wykałaczką pomagają utrzymać poszczególne kanapeczki w konstrukcyjnej całości. 
Nie podaję konkretnych ilości składników, chodzi mi bardziej o inspiracje a nie "żelazny" przepis :)




Przygotowanie: ok. 10 minut

Skład:
  • ciabatta
  • rucola
  • salami 
  • ser mozzarella
  •  pomidorki koktajlowe
  • masło

Przygotowanie:
  1.  Ciabattę przekroić wzdłuż na pół. Dolną część posmarować delikatnie masłem, ułożyć umytą i osuszoną rucolę, następnie cienko pokrojoną salami oraz pokrojony w plastry ser. Przykryć górną częścią pieczywa.
  2. Wbić wykałaczki w odstępie ok. 3 cm i przekroić kanapkę ukośnie. Udekorować pomidorkami.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam jak na przyjęciach są mini dania do zjedzenia. Prezentuje się to bardzo ładnie a przy okazji łatwiej jest zjeść, a może przy okazji spróbować wielu „dań” ;) Taką kanapkę, jaką nam zaproponowałaś na pewno bym z wielką ochotą się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy