Ser Brie z żurawiną w cieście francuskim, podany na ciepło to idealne połączenie, przeciwieństw które świetnie się komponują tworząc ciekawą propozycję przekąski. Chrupiące ciasto francuskie otacza delikatny, aksamitny ser którego intensywny smak przełamany jest słodyczą żurawiny.
Takie mini danie, może podać jako przystawkę przed daniem głównym, bądź jako samodzielny posiłek. Do tego dobrze sprawdzi się białe wino.
Ważne aby nie podawać potrawy prosto z piekarnika, bowiem ser bardzo mocno sie rozgrzewa. A w przypadku gorących potraw nie dość, że można łatwo poparzyć podniebienie to jeszcze nie ropoznaje się dostatecznie smaków.
Takie mini danie, może podać jako przystawkę przed daniem głównym, bądź jako samodzielny posiłek. Do tego dobrze sprawdzi się białe wino.
Ważne aby nie podawać potrawy prosto z piekarnika, bowiem ser bardzo mocno sie rozgrzewa. A w przypadku gorących potraw nie dość, że można łatwo poparzyć podniebienie to jeszcze nie ropoznaje się dostatecznie smaków.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Cza pieczenia: ok. 20 minut
Skład:
- 1 ser Brie (o średnicy ok. 8 cm)
- ciasto francuskie o wymiarach ok. 17 cm na 21 cm, plus parę kawałków do dekoracji
- 2 łyżeczki gotowej żurawiny do mięsa
- świeżo zmielony pieprz
- 1 jajo
Przygotowanie:
- Ser brie ułożyć na środku ciasta francuskiego, następnie na jego wierzch wyłożyć żurawinę. Całość delikatnie opruszyć świeżo zmielonym pieprzem.
- Tak przygotowany ser dokładnie zawinąć ciastem. Jajo roztrzepać z odrobiną wody. Całość dokładnie wysmarować jakiem.
- Z pozostałego ciasta, za pomocą foremek, powycinać dekoracyjne elementy. Przymocować je do przygotowanej "paczuszki" z sera. Również wysmarować jajkiem. Jeśli dysponujemy czasem, dobrze jest, przed włożeniem do pieczenia, schłodzić całość (przez ok. 1 godzinę) w lodówce, aby masło zawarte w cieście ponownie się ochłodziło.
- Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
- Podawać po ok. 20 minutach od wyciągnięcia z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz