piątek, 30 września 2011

Melon zawinięty z szynkę Prosciutto.

Słono -słodkie połączenie szynki Porsciutto oraz melona, to dowód na to że, skrajne i przeciwne smaki doskonale się komponują i tworzą harmonijną całość. Dając ciekawą i nietypową przystawkę.
Znów dominuje prostota i dobrej jakości składniki.
Szynka parmeńska ( wł. Prosciutto di Parma) , to rodzaj szynki, wytwarzanej z całych udźców wieprzowych, długodojrzewającej ( ok. 12 miesięcy). Podczas suszenia, dodawana jest mała ilość soli, przez co ma ona wyrafinowany, słodki, intensywny smak.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Ilość porcji: ok. 24 sztuk



Skład:
  • 1 melon, daje 24 kawałki
  • 24 plastry szynki

Przygotowanie:
  1. Melona obrać. Przekroić na pół, usunąć nasiona. Pokroić na plastry o szerokości ok. 1,5 cm.
  2. Każdy plaster owinąć szynką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy