piątek, 24 kwietnia 2015

Krewetki w cieście francuskim.

Bardzo lubię krewetki i cieszę się że prócz mrożonych można coraz częściej kupić te świeże. Oczywiście nie jest to nasz rodzimy produkt i trzeba uważać aby te "świeże" były naprawdę świeże więc najlepiej kupować je w zaufanym sklepie.
Ale wracając do samego dania. Użyłam krewetek mrożonych (obranych i oczyszczonych - miały tylko same ogonki). Zamarynowałam je w sosie sojowym wymieszanym z sosem teriyaki. Potem zawinęłam je w paski ciasta francuskiego. Po upieczeniu podałam z sosem limonkowym.. Szybka i bardzo fajna przystawka :)






Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 min
Czas pieczenia: ok. 15 min

Skład:
  • 12 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych ) obranych i oczyszczonych
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
Przygotowanie:
  1. Mrożone krewetki odmrozić i odsączyć je na ręczniku papierowym.
  2. Do miseczki przelać sosy i wymieszać, dodać krewetki i zostawić na ok. 10 min.
  3. Ciasto francuskie pokroić na 12 pasków o szerokości ok. 1 cm i długości ok. 20 centymetrów.
  4. Krewetki wyjąć z zalewy i ponownie odsączyć na ręczniczku papierowym.
  5. Każdą krewetkę owinąć w pasek ciasta i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  6. Piec ok. 15 min (aż ciasto się przyrumieni) w piekarniku nagrzanym do 220 st.C.
  7. Podawać z sosem limonkowym lub innym ulubionym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy