Domowe krakersy z chrupiącym bekonem i serem fontina. Super do piwa, jako smaczna przekąska np. podczas oglądania meczu :)
Parzony bekon wcześniej "upiekłam" w kuchence mikrofalowej, przez co stracił większość tłuszczu i stał się chrupiący.
Ser Fontina (do kupienia w Almie lub w Lidlu, podczas "tygodnia włoskiego") można zastąpić masdamerem lub dobrym serem szwajcarskim.
Parzony bekon wcześniej "upiekłam" w kuchence mikrofalowej, przez co stracił większość tłuszczu i stał się chrupiący.
Ser Fontina (do kupienia w Almie lub w Lidlu, podczas "tygodnia włoskiego") można zastąpić masdamerem lub dobrym serem szwajcarskim.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Skład:
- 12 plastrów (2 opakowania po 90 g) "upieczonego" bekonu *
- 100 g startego na małych oczkach, sera fontina (można zastąpić serem masdamer lub dobrym serem szwajcarskim)
- 3/4 szklanki mąki
- 45 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Cienko krojony boczek parzony , można przygotować szybko i bez pryskania tłuszczu po całej kuchni.
4 plastry bekonu umieścić pomiędzy dwoma warstwami papierowego ręcznika kuchennego, włożyć na talerz i wstawić do mikrofali. W zależności od mocy mikrofali, "piec" od 2 do 5 minut, aż boczek się skurczy, stanie się chrupiący a tłuszcz się wytopi.
Przygotowanie:
- Posiekany drobno bekon, ser, mąkę, masło oraz pieprz przełożyć do miski, dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie przełożyć na blat kuchenny i uformować rulonik o długości ok. 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. pół godziny, aż ciasto się schłodzi.
- Schłodzone ciasto pokroić na 0,5 cm krążki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w tem. 190 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz