czwartek, 12 czerwca 2014

Naleśnikowe kubeczki z nadzieniem z bekonu i sera.

Na rozpoczęcie Mistrzostw Świata w piłce nożnej, proponuję "męską" przekąskę w postaci kubeczków z ciasta naleśnikowego z nadzieniem bekonowo -cebulowym i posypane żółtym serem.
Najlepiej smakują na ciepło (naleśniki i nadzienie można przygotować wcześniej a tylko zapiec przed podaniem), w towarzystwie piwa :)




Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas zapiekania: ok. 20/ 25 minut


 Skład:
 ciasto
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 1/2 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki świeżych ziół, drobno posiekanych (np. świeży tymianek, natka pietruszki, koperek czy bazylia)
  • 1/4 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 1 duża cebula, pokrojoną w małą kostkę
  •  ok. 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostę
  • ok. 1 szklanka startego żółtego sera

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki ciasta wymieszać mikserem i odstawić na 1 godzinę (ciasto można przechowywać w lodówce przez 48 godzin).
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek podsmażyć na odrobinie oliwy, aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się chrupiący. Boczek przełożyć do miski, a na pozostałym tłuszczy podsmażyć cebulę, na małym ogniu, aż się skarmelizuję, ok. 10 minut. Podsmażone składniki wymieszać razem.
  3. Usmażyć naleśniki na małej patelni (ok. 15 cm średnicy), przed smażeniem wymieszać ciasto.
  4. Blachę (2 sztuki ) do muffinek dokładnie  wysmarować oliwą. Każdy otwór blachy wyłożyć 1 sztuką naleśnika i utworzyć kubeczek. Do każdego kubeczka przełożyć nadzienie i posypać serem.
  5. Zapikać ok. 20/25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st. C, aż ser się ładnie przyrumieni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy