Cake Pops - czyli ciasto na patyku :) Oblane czekoladą i udekorowane posypkami. Można je wykonać z suchego ciasta (jak na babkę) lub też z sernika.
Nieco pracochłonne, lecz efekt i świetna zabawa gwarantowane. Na pewno wspólne robienie cake pops spodoba się dzieciom i będą idealne na Party Kids.
Ja swoje zrobiłam z pozostałego ciasta, z tortu Red Velvet (przepis KLIK), więc jak widać nic się nie marnuje.
Nieco pracochłonne, lecz efekt i świetna zabawa gwarantowane. Na pewno wspólne robienie cake pops spodoba się dzieciom i będą idealne na Party Kids.
Ja swoje zrobiłam z pozostałego ciasta, z tortu Red Velvet (przepis KLIK), więc jak widać nic się nie marnuje.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość: ok. 20 sztuk
Skład:
- 400 g suchego ciasta
- 120 g serka mascarpone
- 80 g Nutelli
- 200 g białej czekolady
- 1 łyżka oleju
- patyczki do lizaków
- przyda się: gąbka do kwiatów lub styropian
Przygotowanie:
- Ciasto drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać serek i Nutellę, dokładnie wymieszać i utworzyć dużą kulę ciasta. Zawinąć ja w folię spożywczą i wstawić na ok. 20 min do zamrażarki.
- Ze schłodzonego ciasta uformować małe kulki, ok. 3 cm średnicy. Wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i znów chłodzić ok. 20 min.
- Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Końcówki patyczka zanurzyć w czekoladzie (zdjęcie nr.1) i natychmiast wbić w kulkę ciasta, mniej więcej do połowy.Całość zanurzyć w czekoladzie (zdjęcie nr. 2). Poczekać aż nadmiar czekolady skapnie. Najlepiej pracować na mocno schłodzonych cake pops, wtedy czekolada szybko zastyga.
- Przygotowane lizaki wbić w gąbkę do kwiatów (zdjęcie nr. 3) lub położyć "do góry nogami" na papierze do pieczenia.
zdjęcie nr. 1 |
zdjęcie nr. 2 |
zdjęcie nr. 3 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz