Sernik w wersji mini z owcami sezonowymi bądź konfiturą. Zamiast specjalnie przygotowanego ciasta na spód, wystarczy pokruszyć dowolne herbatniki (ciasteczka owsiane, ciasteczka petit beurre, ciasteczka maślane). Natomiast szybka masa serowa to: utarty twaróg ze śmietaną 36% i cukrem. Do tego wystarczy dodać dowalone owoce: jagody, maliny, pokrojone w cząstki truskawki, wiśnie bądź użyć owocowej konfitury.
Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut
Czas chłodzenia: min. 2h
Skład:
- 225 g twarogu pełnotustego
- 2/3 cup cukru
- 200g śmietany 36% bądź 34%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 g dowolnych herbatników (petit beurre, ciasteczka owsiane, maślane itp.)
- dowolne owoce (maliny, truskawki, jagody, wiśnie) bądź konfitura owocowa
- 6 papierowych papilotek do muffinek
Przygotowanie:
- Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Herbatniki drobno pokruszyć (najlepiej zmielić młynkiem do kawy). Do każdej foremki włożyć na dno, po jednej czubatej łyżeczce herbatników.
- Twaróg utrzeć mikserem z cukrem, śmietaną oraz mąką. Masę przełożyć do przygotowanych foremek (na równi z poziomem papilotek).
- Na wierzch ułożyć owoce (mogą się lekko zatopić w cieście), bądź konfiturę.
- Piec ok. 40 minut w tem. 175 st. C.
- Po całkowitym wystudzeniu, wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz