czwartek, 28 czerwca 2012

Mini serniczki z owocami.

Sernik w wersji mini z owcami sezonowymi bądź konfiturą. Zamiast specjalnie przygotowanego ciasta na spód, wystarczy pokruszyć dowolne herbatniki (ciasteczka owsiane, ciasteczka petit beurre, ciasteczka maślane). Natomiast szybka masa serowa to: utarty twaróg ze śmietaną 36% i cukrem. Do tego wystarczy dodać dowalone owoce: jagody, maliny, pokrojone w cząstki truskawki, wiśnie bądź użyć owocowej konfitury.





Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut
Czas chłodzenia: min. 2h


Skład:
  • 225 g twarogu pełnotustego
  • 2/3 cup cukru
  • 200g śmietany 36% bądź 34%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70 g dowolnych herbatników (petit beurre, ciasteczka owsiane, maślane itp.)
  • dowolne owoce (maliny, truskawki, jagody, wiśnie) bądź konfitura owocowa
  • 6 papierowych papilotek do muffinek 
           * 1cup to 235 ml (niepełna szklanka)

Przygotowanie:
  1.  Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Herbatniki drobno pokruszyć (najlepiej zmielić młynkiem do kawy). Do każdej foremki włożyć na dno, po jednej czubatej łyżeczce herbatników.
  2. Twaróg  utrzeć mikserem z cukrem, śmietaną oraz mąką. Masę przełożyć do przygotowanych foremek (na równi z poziomem papilotek).
  3. Na wierzch ułożyć owoce (mogą się lekko zatopić w cieście), bądź konfiturę.
  4. Piec ok. 40 minut w tem. 175 st. C.
  5. Po całkowitym wystudzeniu, wstawić do lodówki na min. 2 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy