French Toast czyli francuskie tosty, które królują na śniadanie na stołach amerykańskich i angielskich, to jedna z tych potraw która ma na celu wykorzystanie czerstwego pieczywa. Historia jej powstania, sięga aż 14 wieku, i w wielu państwach ma swoją indywidualną odmianę, zależna od rodzaju pieczywa czy dodatków. Mnie osobiście przypomina, podwieczorek jaki robiła moja babcia, ze starych, czerstwych bułek, które maczała w mleku, smażyła na maśle i podawała z cukrem.
Na wersję najbardziej klasyczną składa się chleb tostowy, moczony w mieszance jajka z mlekiem, smażony i podany ze świeżymi owocami, polany syropem klonowym.
Jednak uważam że najlepiej sprawdza się chałka (taka dwudniowa), ma lekki słodkawy podsmak i dobrze komponuje się z owocami.
Na wersję najbardziej klasyczną składa się chleb tostowy, moczony w mieszance jajka z mlekiem, smażony i podany ze świeżymi owocami, polany syropem klonowym.
Jednak uważam że najlepiej sprawdza się chałka (taka dwudniowa), ma lekki słodkawy podsmak i dobrze komponuje się z owocami.
Dlatego, szczególnie teraz, gdy jest masa świeżych owoców, proponuje przygotować sobie French Toast np. na drugie śniadanie.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas smażenia: ok. 10 minut
Skład:
- 1 czerstwa chałka lub chleb tostowy
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- masło do smażenia (można użyć masła klarowanego)
- świeże owoce (truskawki, maliny, jagody, borówki)
- syrop klonowy, masło, miód, cukier
Przygotowanie:
- Chałkę pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
- Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem. W tej mieszance, delikatnie, z jednej i drugiej strony zamoczyć kawałki chałki.
- Patelnie do smażenia mocno rozgrzać, następnie dodać masło i zmniejszyć ogień. Tosty smażyć, po ok. 5 minut z każdej ze stron, należy uważać aby masło się nie przypaliło.
- Ciepłe tosty podawać z świeżymi owocami i polać syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz