Kolejne wykorzystanie "resztek" po dyniowych rzeźbach. Wydrążone pestki wystarczy dokładnie umyć, osuszyć, posypać przyprawami i uprażyć w piekarniku. W ten sposób, w szybkim czasie, można przygotować pyszną i zdrową przekąskę.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
- pestki dyni
- olej
- sól
- ostra papryka
Przygotowanie:
- Pestki umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wsypać na nią pestki, posmarować je oliwą, posypać solą i papryka. Rozłożyć je pojedyńczo, aby się na siebie nie nakładały.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C, przez ok. 10/20 minut, aż będą brązowe i delikatnie chrupiące. Podczas pieczenia dobrze jest je obrócić.
- Podawać wystudzone, można jeść łuskane bądź nie łuskane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz