czwartek, 24 stycznia 2013

Pierożki drożdzowe z pieczarkami.

Drożdżowe pierożki, delikatne i miękkie z niezawodnym, wilgotnym pieczarkowym farszem. Najlepiej komponują się z czerwonym barszczem ale śmiało można je podać jako samodzielną przekąskę.
Pomimo tego że ciasto wyrasta przez godzinę (w tym czasie można przygotować farsz), robi się je naprawdę szybko i prosto. Polecam fanom pierożków, a szczerze nie znam osoby która by ich nie lubiła.






Czas przygotowania: ok. 1, 5 godziny
Czas pieczenia: ok. 25 minut



Skład:
  • 350g mąki pszennej
  • 3 żółtka (tem. pokojowa)
  • 100g roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 op. suchych drożdży, 8g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
do posmarowania:
  • 1 żółtko rozmieszane z odrobiną mleka
farsz:
  • 2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  •  sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Rozczyn.  W misce utrzeć ze sobą drożdże, cukier dodać mleko oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, do czasu powstania piany na rozczynie.
  2. W tym czasie przesiać mąkę, dodać sól oraz przygotowany rozczyn. Dokładnie wymieszać (ja to robiłam za pomocą miksera z hakami do ciasta). Podczas dalszego wyrabiania, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie ciągle miksując dodawać roztopione masło. Wyrabiać (miksować) jeszcze przez ok 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Miskę "okleić" folią spożywczą i postawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. W czasie gdy ciasto będzie garować, przygotować farsz. Pieczarki umyć, osuszyć, drobno pokroić. Podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do odparowania wody z pieczarek. Na koniec solidnie posolić i popieprzyć. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Schłodzony farsz, posiekać drobno nożem lub delikatnie przetrzeć w blenderze.
  4. Na posypaną mąką stolce (ewentualnie na stolnice sylikonową, której nie trzeba podsypywać mąką), przełożyć ciasto i rozwałkować. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok. 6 cm (wielkość zależy od naszych upodobań, im mniejsze krążki tym trudniej sklejać pierożki). 
  5. Na środek jednego krążka ciasta ułożyć farsz, uformować z niego coś na kształt stożka, następnie wziąć drugi krążek delikatnie rozciągnąć go w dłoniach  i przykleić do krążka z farszem. Brzegi dokładnie docisnąć, ewentualnie zrobić jakiś ozdobny wzorek.
  6. Tak przygotowane pierożki posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. 
  7. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy