środa, 30 stycznia 2013

Krokiety ziemniaczane z szałwią.

Krokiety o chrupiącej, złocistej panierce z miękkim aksamitnym środkiem. Z włoskim dodatkami: szałwią i parmezanem. Szałwia doskonale komponuje się z puree ziemniaczanym, prócz tego ma właściwości lecznicze, zawiera duże ilości witaminy B1, witaminy PP oraz witaminy C.
Ale wracając do krokietów...będą idealnym dodatkiem do dania mięsnego, jednak usmażone małe krokieciki, świetnie spiszą się jako chrupiąca przekąska.







Czas przygotowania: ok. 1,5 h (wraz z gotowaniem ziemniaków)


Skład:
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • ok. 10 listów świeżej szałwi
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:
  1.  Ziemniaki ugotować do miękkości, w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki dokładnie rozgnieść na gładkie puree z dodatkiem masła. Następnie dodać starty parmezan i posiekane drobno liście szałwii, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  2. Masę ziemniaczaną wstawić do lodówki i schłodzić przez pół godziny (zimną masę łatwiej będzie formować).
  3. Jaja roztrzepać z mlekiem. Ze schłodzonej masy ziemniaczanej formować podłużne krokiety.
  4. Obtoczyć je w jajku następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będą złociste i chrupiące.

1 komentarz:

  1. Bardzo mnie zaciekawiły krokieciki. Zazwyczaj łączyłam puree ziemniaczane z grzybami, ale szałwia...? ciekawa jestem bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy