Skrzydełka marynowane w tequili, soku z limonki, czosnku i brązowym cukrze czyli powiew Meksyku na polskim stole. Najlepiej marynować skrzydełka całą noc, mieszając co jakiś czas, aby dokładnie przeszły aromatem marynaty. Można je piec w piekarniku lub grillować na grillu.
W sam raz jako ciepła zakąska.
Ilość: ok. 22 sztu
Czas marynowania: min. 3 godziny (najlepiej całą noc)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: ok. 40-50 minut
Skład:
- ok. 2 kg skrzydełek (ok. 22 sztuk)
- 1/2 szklanki Tequili
- 1 limonka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę. W misce wymieszać: tequile, sprasowane 2 ząbki czosnku, sok z limonki, startą skórkę z limonki oraz brązowy cukier. Dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści.
- Skrzydełka umyć, osuszyć, przełożyć do miski z marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na całą noc). Przemieszać, od czasu do czasu.
- Piekarnik rozgrzać do 200st.C. Skrzydełka rozłożyć na blaszce, jedno obok drugiego, chowając końce skrzydełek pod spód aby się nie przypaliły. Posolić każde skrzydełko, z obu stron.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 - 50 minut w górnej jego części na intensywnie złoty kolor, aż uzyskamy chrupiącą skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz