Dip z wędzonego łososia na bazie kremowego serka Philadelphia z dodatkiem: ogórka, rzodkiewki, czerwonej cebuli oraz świeżego koperku. Propozycja na karnawałową przystawkę. Świetny do serwowania z krakersami lub pieczonymi ziemniaczkami. Szybka i łatwa do przygotowania, można zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce (będzie nawet lepszy).
Czas przygotowania: ok 15 minut
Czas chłodzenia: min. 1 godzina
Skład:
- 2 opakowania ( 250 g ) serka Philadelphia
- zielony ogórek, ok. 6 cm
- 4 rzodkiewki
- 1/4 czerwonej cebuli
- 150 g wędzonego łososia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- świeży koperek posiekany, ok. 2 łyżek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ogórka oraz rzodkiewkę dobrze umyć, osuszyć. Następnie pokroić w drobną kostkę wraz z czerwoną cebulą.
- W misce wymieszać: serek, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, dodać pokrojone warzywa, koperek oraz poszatkowanego łososia. Dodać sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na min. 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz