Podane ilości składników, prócz przepisu na wołowinę, są dość orientacyjne.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: 10 sztuk
Skład:
- 10 dużych tortilli
- 10 okrągłych plastrów żółtego sera
- 1 op. startej mozzarelli
- 1/2 pokrojonej sałaty lodowej
- 1/2 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
- 0.5 kg zmielonej wołowiny (ewentualnie pół na pół wołowina oraz wieprzowina)
- 1 drobno pokrojona czerwona cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
- Wołowinę podsmażyć na oleju z cebulą, czosnkiem, przyprawami i koncentratem. Posolić do smaku. Na koniec dodać musztardę. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Na środku każdej tortilli ułożyć ok. 1 łyżki startej mozzarelli, następnie ok. 2 łyżek wołowiny, pokrojoną paprykę oraz sałatę. Wszystko przykryć plastrem żółtego sera, delikatnie docisnąć (zdjęcie nr. 1).
- Następnie zagiąć boki tortilli do środka tak aby powstał sześciobok (zdjęcie nr. 2). Mocno docisnąć.
- Rozgrzać mocno patelnie grillową, następnie zmniejszyć ogień. Quesadilę położyć złożeniem do dołu. Grillować z każdej strony po ok. 4 minuty, aż ser się roztopi.
- Po ugrillowaniu przekroić ukośnie na pół.
Zdjęcie nr. 1 Zdjęcie nr.2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz