piątek, 1 marca 2013

Quesadilla Grande.

Kolejny pomysł na zastosowanie meksykańskiej tortilli. Tym razem proponuje coś na kształt "kanapki", z lekko ostrą wołowiną, dwoma rodzajami sera oraz warzywami. Zapieczonej na patelni grillowej. Można podawać z sosem limonkowym.
Podane ilości składników, prócz przepisu na wołowinę, są dość orientacyjne.






Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: 10 sztuk

Skład:
  • 10 dużych tortilli
  • 10 okrągłych plastrów żółtego sera
  • 1 op. startej mozzarelli
  • 1/2 pokrojonej sałaty lodowej
  • 1/2 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
  • 0.5 kg zmielonej wołowiny (ewentualnie pół na pół wołowina oraz wieprzowina)
  • 1 drobno pokrojona czerwona cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Przygotowanie:
  1. Wołowinę podsmażyć na oleju z cebulą, czosnkiem, przyprawami i koncentratem. Posolić do smaku. Na koniec dodać musztardę. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  2. Na środku każdej tortilli ułożyć ok. 1 łyżki startej mozzarelli, następnie ok. 2 łyżek wołowiny, pokrojoną paprykę oraz sałatę. Wszystko przykryć plastrem żółtego sera, delikatnie docisnąć (zdjęcie nr. 1).
  3. Następnie zagiąć boki tortilli do środka tak aby powstał sześciobok (zdjęcie nr. 2). Mocno docisnąć.
  4. Rozgrzać mocno patelnie grillową, następnie zmniejszyć ogień. Quesadilę położyć złożeniem do dołu. Grillować z każdej strony po ok. 4 minuty, aż ser się roztopi.
  5. Po ugrillowaniu przekroić ukośnie na pół.



    Zdjęcie nr. 1



    Zdjęcie nr.2







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy