Sezon na dynie w pełni, warto zatem wypróbować parę nowych przepisów na to jesienne warzywo.
Proponuję zatem pieczoną dynię w ostrych przyprawach, podaną z sosem jogurtowym i owocami granatu. Nie jest to może klasyczna sałatka, ale zaręczam że robi się ją szybciej i prościej niż nie jedno food party. Przy tym jest zdrowa, nietuzinkowa a ostre przyprawy nadają jej niepowtarzalny smak, dlatego można ją podać nawet jako wieczorną zakąskę.
Przepis zaczerpnięty z magazynu "Food Network".
Proponuję zatem pieczoną dynię w ostrych przyprawach, podaną z sosem jogurtowym i owocami granatu. Nie jest to może klasyczna sałatka, ale zaręczam że robi się ją szybciej i prościej niż nie jedno food party. Przy tym jest zdrowa, nietuzinkowa a ostre przyprawy nadają jej niepowtarzalny smak, dlatego można ją podać nawet jako wieczorną zakąskę.
Przepis zaczerpnięty z magazynu "Food Network".
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Skład:
- 1 mała dynia, obrana i wypestkowana
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/4 szklanki wyłuskanego owocu granatu
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry (ja zastąpiłam ją natką pietruszki)
Przygotowanie:
- Dynie pokroić w kawałki o grubości ok. 3 cm. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, wysmarować oliwą, posypać pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C przez ok. 20 minut, aż będzie miękka. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Jogurt wymieszać z sokiem z limonki, 1 łyżką wody i szczyptą soli.
- Upieczoną dynie, polać jogurtem, posypać owocami granatu i kolendrą (natką pietruszki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz