Pâté, czyli klasyczny, aromatyzowany brandy, delikatny pasztet z kurzych wątróbek. Jest bardzo prosty do zrobienia. Można go podawać na pszennych grzankach albo krakersach, jako dodatki proponuję: żurawinę, karmelizowaną cebulę, cienko pokrojone jabłka, bądź ogórki kiszone (konserwowe).
Przepis zaczerpnięty z amerykańskiej książki: "Good Housekeeping Cook Book".
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny (najlepiej cała noc)
Skład:
- 450g kurzych wątróbek
- 30g masła (plus masło do polania)
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 60 ml brandy (ja użyłam whisky)
- 1/2 szklanki śmietanki 34%
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (plus świeży do dekoracji)
- sól, pieprz do smaku
- do podania: krakersy, żurawina, karmelizowana cebula, ogórek konserwowy bądź kiszony
- Jeśli mamy czas, oczyszczone wątróbki namoczyć w mleku na całą noc
- Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut aż będzie miękka. Następnie dodać czosnek i tymianek, smażyć ok. 2 minut. Na koniec dodać wątróbki, smażyć aż z wierzchu będzie lekko zarumieniona a w środku jeszcze delikatnie różowa. Podlać brandy, zwiększyć ogień i smażyć do odparowania płynu ok. 5 minut.
- Całość przełożyć do blendera, dodać śmietankę. Zmiksować na gładki muss, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przelać do kokilek, zostawiając 1 cm na wierzchnią warstwę masła. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem polać roztopionym masłem i udekorować świeżym tymiankiem.
- Krakersy lub pszenne tosty posmarować Pâté, udekorować żurawiną bądź karmelizowaną cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz