Lekki, ożeźwiający i zdrowy deser, na bazie jogurtu naturalnego.
Dla urozmaicenia faktury i smaku dodałam pokruszone herbatniki miodowe oraz świeże owoce.
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas chłodzenia: ok. 2 godzin
Skład:
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (osobiście polecam TEN )
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- białka z 2 jaj
- szczypta soli
- herbatniki miodowe lub wielozbożowe
- świeże owoce
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem, na gładki krem. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny.
- W drugiej misce ubić mikserem białka ze szczyptą soli, w miarę możliwości na sztywną pianę.
- Do masy jogurtowo-cytrynowej, stopniowo dodawać ubite białko, delikatnie mieszając widelcem.
- Muss przełożyć do szklanek, udekorować pokruszonymi herbatnikami i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz