środa, 2 kwietnia 2014

Muss jogurtowo-cytrynowy.

Lekki, ożeźwiający i zdrowy deser, na bazie jogurtu naturalnego. 
Dla urozmaicenia faktury i smaku dodałam pokruszone herbatniki miodowe oraz świeże owoce. 





 Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas chłodzenia: ok. 2 godzin


Skład:
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (osobiście polecam TEN )
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • białka z 2 jaj
  • szczypta soli
do podania:
  • herbatniki miodowe lub wielozbożowe
  • świeże owoce


 Przygotowanie:
  1. W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem, na gładki krem. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny.
  2. W drugiej misce ubić mikserem białka ze szczyptą soli, w miarę możliwości na sztywną pianę.
  3. Do masy  jogurtowo-cytrynowej, stopniowo dodawać ubite białko, delikatnie mieszając widelcem.
  4. Muss przełożyć do szklanek, udekorować pokruszonymi herbatnikami i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy