środa, 16 kwietnia 2014

Kruche ciasteczka. Wielkanocne jajka.

Przepis na niezawodne i pyszne kruche ciasteczka. Są niezwykle maślane w smaku z nutką wanilii. Ważne aby użyć dobrego masła i ekstraktu waniliowego, który może nie jest tani, ale daje smak prawdziwej wanilii a przy tym jest bardzo wydajny.
Ciasteczka są pyszne bez żadnych dodatków, ale można je udekorować lukrem bądź "nadziać" marmoladą. 






Ilość: ok. 20 sztuk (zależy od wielkości ciastek)
Czas pieczenia: od 12-20 minut (w zależności od wielkości ciastek)
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas chłodzenia: ok. 1 godziny

Skład:
  • 125g bardzo miękkiego masła
  • 125g cukru pudru
  • 1 średnie jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250g mąki

 Przygotowanie:
  1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać na niskich obrotach. Do masy dodać połowę mąki, dokładnie wymieszać, dodać drugą połowę i również wymieszać.
  2. Ciasto będzie dość kleiste, dlatego należy  wyłożyć je z miski na folię spożywczą, w którą będzie zawijane ciasto, dłońmi należy uformować kulę i szczelnie owinąć w folię.
  3. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Następnie rozwałkować ciasto, na posypanym mąką blacie, na grubość ok. 4 mm. 
  5. Wykrojone ciasteczka piec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, ok. 15 minut aż będą złoto brązowe, w tem. 180st. C.
  6. Przed lukrowaniem dokładnie schłodzić.
  7. Przygotowanie ciasteczek z marmoladą. Z ciasta wykroić 2 duże krążki. W jednym wykroić mniejsze koło. Brzegi dużego krążka wysmarować rozmieszanym jajkiem, "przykleić" do niego krążek z dziurką. W przygotowany otwór wyłożyć marmoladę. Ciasteczka piec ok. 20 minut.  
  8. Szczelnie zamknięte można przechowywać przez kilka dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy