Przepis na niezawodne i pyszne kruche ciasteczka. Są niezwykle maślane w smaku z nutką wanilii. Ważne aby użyć dobrego masła i ekstraktu waniliowego, który może nie jest tani, ale daje smak prawdziwej wanilii a przy tym jest bardzo wydajny.
Ciasteczka są pyszne bez żadnych dodatków, ale można je udekorować lukrem bądź "nadziać" marmoladą.
Ciasteczka są pyszne bez żadnych dodatków, ale można je udekorować lukrem bądź "nadziać" marmoladą.
Ilość: ok. 20 sztuk (zależy od wielkości ciastek)
Czas pieczenia: od 12-20 minut (w zależności od wielkości ciastek)
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas chłodzenia: ok. 1 godziny
Skład:
- 125g bardzo miękkiego masła
- 125g cukru pudru
- 1 średnie jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250g mąki
Przygotowanie:
- Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać na niskich obrotach. Do masy dodać połowę mąki, dokładnie wymieszać, dodać drugą połowę i również wymieszać.
- Ciasto będzie dość kleiste, dlatego należy wyłożyć je z miski na folię spożywczą, w którą będzie zawijane ciasto, dłońmi należy uformować kulę i szczelnie owinąć w folię.
- Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Następnie rozwałkować ciasto, na posypanym mąką blacie, na grubość ok. 4 mm.
- Wykrojone ciasteczka piec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, ok. 15 minut aż będą złoto brązowe, w tem. 180st. C.
- Przed lukrowaniem dokładnie schłodzić.
- Przygotowanie ciasteczek z marmoladą. Z ciasta wykroić 2 duże krążki. W jednym wykroić mniejsze koło. Brzegi dużego krążka wysmarować rozmieszanym jajkiem, "przykleić" do niego krążek z dziurką. W przygotowany otwór wyłożyć marmoladę. Ciasteczka piec ok. 20 minut.
- Szczelnie zamknięte można przechowywać przez kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz