Święta Wielkanocne za nieco ponad tydzień. W tym i przyszłym tygodniu chcę przedstawić parę propozycji na nadziewane jajka. Można je podać na świąteczny stół ale i podczas imprezy jako alternatywę dla popularnych jajek z majonezem.
Dziś jajka nadziewane zielonym ogórkiem i koperkiem: bardzo "świeże" w smaku i orzeźwiające.
Dziś jajka nadziewane zielonym ogórkiem i koperkiem: bardzo "świeże" w smaku i orzeźwiające.
Oraz jajka z nadzieniem z niebieskiego sera pleśniowego i orzechów laskowych: ciekawe połączenie smakowe, polecam miłośnikom tej odmiany sera.
Skład:
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1/2 szklanki drobno pokrojonego i obranego zielonego ogórka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Żółtka z jajek utrzeć widelcem, z majonezem, kwaśną śmietaną oraz musztardą, doprawić solą i pieprzem.
- Do masy dodać ogórek oraz koperek. Łyżeczką nadziać jajka, udekorować koperkiem.
Skład:
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 1/3 szklanki majonezu
- 3 łyżki niebieskiego sera pleśniowego
- 2 płaskie łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Żółtka utrzeć z serem, dodać posiekane orzechy, doprawić pieprzem.
- Za pomocą łyżeczki nadziać jajka, udekorować kawałkiem orzecha włoskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz