Tą pyszną roladę jadałam po raz pierwszy na urodzinach koleżanki a potem na święta Wielkanocne. Bardzo mi zasmakowała więc musiałam ją podać na swoje urodziny. Jest w niej wszystko co bardzo lubię: szpinak, wędzony łosoś i kremowy serek.
Jej przygotowanie jest proste, jednak zajmuje trochę czasu. Lecz z powodzeniem można ja przygotować nawet na dwa dni przed planowaną imprezą.
Jej przygotowanie jest proste, jednak zajmuje trochę czasu. Lecz z powodzeniem można ja przygotować nawet na dwa dni przed planowaną imprezą.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Czas chłodzenia: ok. 3 godzin (najlepiej całą noc)
Skład:
- 450g (jedno opakowanie) mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 400g wędzonego łososia w płatach
- 4 jaja
- 2 opakowania serka Almette (o smaku chrzanowym lub czosnku lub zwykły śmietankowy)
- 1 łyżeczka masła
- 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- Szpinak rozmrozić. Przełożyć na patelnie wraz z masłem i odparować. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Przełożyć do dużej miski i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Następnie do szpinaku dodać mąkę i żółtka i dokładnie wymieszać.
- W drugiej misce ubić białka, ze szczyptą soli, na sztywno. Dodać stopniowo do szpinaku i delikatnie wymieszać.
- Tak przygotowane ciasto rozłożyć na blaszce (na wyposażeniu piekarnika), wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa ciasta powinna być dokładnie wysmarowana i mieć grubość ok. 1 cm.
Piec ok. 15 minut w tem 190 st. C. - Kiedy placek będzie jeszcze ciepły (nie gorący), zwinąć go wraz z papierem do pieczenia w roladę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zwinięte kiedy jeszcze jest ciepłe jest plastyczne i daje się ładnie zwinąć i nie pęka.
- Po wystudzeniu, roladę należy rozwinąć, posmarować serkiem a na niego ułożyć płaty łososia.
Ponownie zwinąć (oczywiście już bez papieru) w roladę. Następnie owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz