Wyszły bardzo dobre ze względu na fajne połączenie kontrastów: smakowych, cytrynowe ciasto, bardzo słodka pianka i kwaskowa polewa oraz kontrastów faktur: miękka puszysta pianka oraz chrupiąca polewa.
Jeśli nie chcecie się "bawić" w robienie bezowej pianki (które jest troszkę skomplikowane), możecie zrobić same babeczki, a do polewy zamiast soku z cytryny dodać wodę.
Ilość: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny (+chłodzenie)
Skład:
na babeczki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- białka z 2 dużych jajek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki syropu kukurydzianego (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością lub w sklepach internetowych)
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki wody
- 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki soku z cytryny (z ok. 2 cytryn)
- ewentualnie żółty barwnik spożywczy
Przygotowanie:
- Przygotowanie babeczek. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami.
W dużej misce utrzeć mikserem: jajka, cukier, mleko, olej, skórkę z cytryny, sok oraz ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. - Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek, napełnić ciastem nieco ponad połowę wysokości.
Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dopiero na dobrze wystudzone babeczki można nakładać piankę bezową. - Przygotowanie pianki bezowej. W dużej misce ubić białko ze szczyptą soli, ubijać przez około 1 minutę, następnie dodać 2 łyżki cukru pudru. Ubijać przez kolejne 3 minuty, aż powstanie sztywna i błyszcząca beza.
- Pozostałe 6 łyżek cukru, syrop kukurydziany oraz wodę podgrzewać w rondelku na średnim ogniu, przez ok. 6 minut. Aż masa będzie gęsta i kleista.
Do ubitych białek, ucierając mikserem na średnich obrotach, dodawać powoli gorącą jeszcze masę. Ubijać przez ok. 6 minut aż pianka wystygnie i zrobi się puszysta. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Przełożyć piankę do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Udekorować babeczki i odstawić na 15 minut. - W tym czasie przygotować lukier. W misce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i barwnikiem spożywczym. Podgrzewać w mikrofali ok. 1 minuty aż cukier się rozpuści, następnie odstawić do wystudzenia na ok. 5 minut (mieszając co jakiś czas).
Zanurzyć udekorowane babeczki w lukrze, tak aby nadmiar lukru spłynął do miski.
Odstawić do wyschnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz