Pomysł na sezonowe zielone szparagi. Proponuję je zawinąć w ciasto francuskie wraz ze szynką szwarcwaldzką (lub inna), piec w piekarniku 12 minut i pyszna przekąska gotowa.
Ilość: 16 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 12 minut
Skład:
- 16 sztuk zielonych szparagów
- 375g ciasta francuskiego
- 200g szynki szwarcwaldzkiej (lub innej, cienko pokrojonej)
- 1 jajo
- Szparagi umyć, osuszyć i odłamać grubsze końce (szparagi same pękną w odpowiednim miejscu).
- Na cieście francuskim ułożyć szynkę, opruszyć ją świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
- W tak przygotowane ciasto, zawijać pojedyńczo szparagi (zdjęcie poniżej), zlepić palcami miejsce cięcia i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do spodu.
Szparagi posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. - Piec ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220st. C.
Zwijanie szparagów. |
Mój ulubiony przepis na szybką przekąskę ze szparagami.
OdpowiedzUsuń