Mój pierwszy mazurek...I powiem nieskromnie, że wyszedł bardzo dobry. Ciasto kruche ale nie twarde. Udekorowałam go dwiema konfiturami (brzoskwiniową i truskawkową) ale można użyć dowolnych, ulubionych, fajnie aby kontrastowały kolorystycznie.
Na Wielkanoc użyję pomarańczowej i różanej.
Na Wielkanoc użyję pomarańczowej i różanej.
Czas przygotowania: ok. 20 min
Czas chłodzenia ciasta: ok. 2 godzin
Czas pieczenia: ok. 20 min
Skład:
- 250 g mąki
- 180 g masła
- 4 żółtka ugotowane na twardo
- 80 g drobnego cukru
- 2 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
- ok. 150 g konfitur truskawkowej (różanej, porzeczkowej, wiśniowej)
- ok. 150 g konfitury brzoskwiniowej (pomarańczowej, morelowej)
- płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
- Do misy malaksera włożyć masło, cukier, żółtka, mąkę, wodę oraz szczyptę soli. Utrzeć na gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
- Ok. 2/3 ciasta rozwałkować (na grubość ok. 0,5 cm) i wyłożyć nim blachę. Z reszty ciasta zrolować wałeczki i ułożyć na cieście na wzór szachownicy.
- Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, aż ciasto nabierze złote koloru.
- W wolne kwadraty włożyć po ok. 1 łyżce konfitury. Udekorować płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz