Taką babkę robił mój dziadek, który świetnie gotował (nawet lepiej niż moja babcia). Niestety nie udało mi się odnaleźć przepisu z którego korzystał. Jednak zaręczam Was, że z poniższego przepisu wyjdzie też bardzo dobra babka. Idealna na święta wielkanocne :)
Czas przygotowania: ok. 20 min
Czas pieczenia: ok. 60 min
Skład:
- 300 g miękkiego masła
- 275 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 kropelki aromatu rumowego
- 5 jaj (wielkość M)
- 375 g mąki
- szczypta soli
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 razy po 3 łyżki mleka
- 20 g kakao
- 20 g cukru pudru
- polewa czekoladowa
- migdały
forma na babkę o średnicy 24 cm
Przygotowanie:
- Formę na babkę dobrze natrzeć tłuszczem.
- Do misy miksera przełożyć masło i utrzeć na puszysto. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz aromat rumowy. Następnie kolejno wbić jajka (każde następne po ok. 1 minucie ucierania poprzedniego).
- Mąkę połączyć z proszkiem oraz solą. Dodać do masy jajecznej w dwóch porcjach na przemian z mlekiem (3 łyżki). Utrzeć dobrze mikserem.
- Dwie trzecie przygotowanego ciasta przełożyć do formy. Wyrównać wierzch.
- Do pozostałego ciasta dodać: kakao, cukier oraz pozostałe mleko. Utrzeć mikserem.
- Ciemne ciasto ułożyć w formie kleksów na jasnym cieście i delikatnie przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek.
- Piec ok. 60 minut (aż drewniany patyczek będzie czysty) w piekarniku nagrzany do 160 st. C.Można już sprawdzić po 50 minutach pieczenia czy babka jest gotowa.
- Po ok. 10 minutach od wyciągnięcia z piekarnika, delikatnie wyjąć babkę z formy i ustawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Następnie polać polewą czekoladową i udekorować migdałami (lub posypać cukrem pudrem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz