Lekka i delikatna przekąska. Taka wariacja na temat popularnej sałatki z jajek, zielonego ogórka i paluszków surimi. Jest zdecydowanie mniej kaloryczna (jeśli ktoś woli majonez można zastąpić jogurtem).
Ponadto, tak podane roladki, ładnie się prezentują. Taki delikatny powiew wiosny :)
Ponadto, tak podane roladki, ładnie się prezentują. Taki delikatny powiew wiosny :)
Skład:
- 2 zielone ogórki
- 2 ugotowane na twardo jajak
- 1/2 opakowania paluszków surimi
- ok. 2 łyżek majonezu (jogurtu)
- kwaśna śmietana (gęsty jogurt) do dekoracji
- kolendra (pietruszka lub szczypiorek) do dekoracji
- sól, pieprz
- Ogórki umyć, osuszyć. Szeroką obieraczką do warzyw, obrać ogórki na cienkie, szerokie paski. Obierać, aż do ukazania się pestek.
- Jajka obrać, podusić widelcem, wymieszać z majonezem i doprawić solą.
- Paluszki surimi pokroić w cienkie słupki.
- Na każdym pasku ogórka rozsmarować cienką warstwę pasty jajecznej (zostawić ok. 3 cm wolnego miejsca przy końcu paska ogórka), ułożyć 1 cienko pokrojony paluszek surimi i dokładnie zawinąć.
- Roladki udekorować kleksem kwaśnej śmietany i kolendrą. Doprawić świeżo zmielony pieprzem.
Wyglądają bardzo apetycznie, na pewno jest to sposób wyśmienitą przekąskę na przyjęciach
OdpowiedzUsuń