Przekąska która kojarzy mi się z wypadem do Berlina. Tam właśnie jadłam hot-doga z grillowaną białą kiełbasą i polanego sosem joppie.
Przepis na sos jest moim autorskim wymysłem, ale wydaje mi się że w pełni oddaje smak tego oryginalnego.
Czas przygotowania: ok. 15 min
Czas pieczenia: ok. 15 min
Skład:
- 5 sztuk długich i cienkich białych kiełbasek
- 1 op. ciasta francuskiego
- 4 pełne łyżki majonezu
- 4 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 łyżeczka Maggi
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Składniki sosu wymieszać w misce.
- Kiełbaski ułożyć na połowie ciasta, zostawiając ok. 2 cm odstępy (zdj. nr. 1).
- Przykryć drugą połową ciasta i przeciąć nożem ciasto pomiędzy kiełbaskami (zdj. nr. 2).
- Brzegi ciasta "sklepić" za pomocą widelca. Kiełbaski pokroić na ok. 6 cm kawałki.
- Na każdym kawałku zrobić nożem 3 delikatne nacięcia.
- Piec ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C.
- Podawać z sosem.
Zdjęcie nr.1. |
Zdjęcie nr.2. |
Wyglądają smakowicie... na pewno na imprezie znajdą popyt nawet tak duży, że trzeba by było zamówić jakiś zespół cateringowy, który by je ciągle donosił
OdpowiedzUsuń