Danie naprawdę szybkie do przygotowania, bez zbędnego rozbijania piersi i pracochłonnego zawijania. Piersi z kurczaka, dobrze aby były grube, wystarczy nadziać śliwkami, następnie zawinąć w szynkę. Po upieczeniu można podawać na ciepło, bądź na zimno jako dodatek do pieczywa lub ciekawą zakąskę.
Skład:
- 2 duże piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej, 100g (ja kupuje w Lidlu)
- suszone śliwki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piersi umyć, osuszyć. Opruszyć solą i pieprzem. Nie należy solić za mocno, bowiem szynka szwarcwaldzka jest dość słona.
- W każdej piersi, cienkim nożem do filetowania, zrobić kieszonki, mniej więcej w połowie grubości mięsa. W tak przygotowane dziurki wcisnąć śliwki. Na każdą pierś jest to ok. 4 sztuk.
- Następnie każdą pierś zawinąć we 4 plastry szynki, dokładnie docisnąć.
- Ułożyć na blaszce, zawinięciem do dołu.
- Piec ok. 30/40 minut ( w zależności od wielkości piersi ), w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
Miło, że wróciłaś ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Po ciążowo-noworodkowej przerwie, "wracam do gry" :)
OdpowiedzUsuńW takim razie serdeczne i ciepłe gratulacje :) wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuń