piątek, 19 października 2012

Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem mięsnym.

Wariacja na temat klasycznych pasztecików. Niewątpliwie szybsza i mniej pracochłonna. Kupne ciasto francuskie, zostało nadziane farszem z lekko podsmażonego mięsa mielonego.
 Tak przygotowane mięsne "paluszki" można podawać samodzielnie, jako przekąskę, bądź jako dodatek do czerwonego barszczu. Nadwyżkę można zamrozić. Nieupieczone paszteciki rozłożyć (tak aby się nie dotykały) na posypaną mąką blaszce i umieścić w zamrażalce. Po wstępnym zamrożeniu można już je przełożyć do woreczków.





Ilość: 32 sztuki
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: 15/ 20 minut



Skład:
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 jaja
  • pól dużej cebuli, drobno posiekanej
  • 1/2 cup bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 opakowania ciasta francuskiego (275 g każde)

Przygotowanie:
  1. Mięso doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Podsmażyć na oliwie, dodać cebulę, podsmażać dalej do momentu odparowania wody (ważne aby mięso się nie przyrumieniło). Przełożyć do miski i widelcem rozgnieść powstałe kulki zbitego mięsa (chodzi aby uzyskać jednolitą strukturę).
  2. Następnie dodać bułkę tartą i 2 jaja. Dokładnie wymieszać. Farsz stanie się bardziej wilgotny, możliwy do rozsmarowania. 
  3. Ciasto francuskie, pokroić na kwadraty 10na10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć cienką warstwę farszu, zachowując 1 cm wolnego miejsca od brzegu ciasta. 
  4. Dwa jaja rozmieszać z odrobiną wody. Brzegi ciasta posmarować tak przygotowana mieszaniną jaj. Następnie zagiąć do środka 2 równoległe boki i zwinąć ciasto w rulon. 
  5. Paszteciki posmarować jajkiem. Piec 15/ 20 minut, na złoty kolor, w tem. 220 st. C.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy