Burrito, danie meksykańskie, które na dobre zagościło w kuchni Tex-mex oraz stało się bardzo popularne w Polsce. Choć raczej u nas jada się "kebab" w formie burrito, to jednak można spotkać bardziej meksykańskie odmiany tej potrawy.
Oryginalnie, burrito, składa się z pszennej tortilli, która zawinięta jest wokół farszu (fasola, meksykański ryż, mięso). Natomiast wszelkie jej odmiany, mieszczą w sobie: mięso mielone, sałatę, warzywa, ser, guacamole, śmietanę czy pikantną salsę.
Mój przepis to, również jest wariacją różnych składników: mięsa kurczaka w pikantnych przyprawach, sałaty, sosu z limonki (prezentowanego już wcześniej na blogu) oraz awokado.
Oryginalnie, burrito, składa się z pszennej tortilli, która zawinięta jest wokół farszu (fasola, meksykański ryż, mięso). Natomiast wszelkie jej odmiany, mieszczą w sobie: mięso mielone, sałatę, warzywa, ser, guacamole, śmietanę czy pikantną salsę.
Mój przepis to, również jest wariacją różnych składników: mięsa kurczaka w pikantnych przyprawach, sałaty, sosu z limonki (prezentowanego już wcześniej na blogu) oraz awokado.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: w zależności od ilości użytych składników
Skład:
- 2 piersi z kurczaka
- sałata lodowa lub mieszanka sałat
- 1 awokado
- tortillie pszenne, duże
- sól, pieprz
- papryka słodka, pieprz cayenne, papryka wędzona (opcjonalnie)
- sos limonkowy
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na paski o grubości ok. 1,5 cm. Włożyć do miski i posypać przyprawami. Specjalnie nie podaje ich ilości bowiem ostrość należy dostosować do własnych upodobań. Mięso dobrze wymieszać i pozostawić na 10 minut.
- Awokado pokroić w paski. Sałatę umyć i również pokroić na drobne kawałki.
- Następnie usmażyć kurczaka np. na patelni grillowej lub upiec go w piekarniku.
- Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe, włącznie z sosem limonkowym, należy podgrzać tortillie. Najlepiej jest to zrobić na mocno rozgrzanej, suchej, patelni teflonowej (na grillowej tortillia będzie mieć ładny wzorek). Placek podgrzewać z dwóch stron, ok. 1 minutę.
- Środek tortilli, posmarować sosem, ułożyć sałatę znów troszkę sosu. Następnie ułożyć 2 kawałki mięsa i 2 kawałki awokado.
- Zwinąć burrito tak jak na zdjęciu poniżej.
Sos limonkowy mnie urzekł. ;)
OdpowiedzUsuńA tymczasem nominowałam Twój blog do nagrody Liebster blog, więcej informacji znajdziesz u mnie: http://kresowapanienka.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Sympatyczna akcja, pozdrawiam ;)