Deserek w sam raz na jesienne chłody i szarugę za oknem. Bowiem nic tak nie poprawia humoru jak solidna porcja czekolady. Dodatkowo pokrytej pianką z truskawek.
Mus jest bardzo łatwy do przygotowania, jednak musi tężec w lodówce przynajmniej 3 godziny, dlatego dobrze jest go przygotować na dzień przed planowanym przyjęciem. Ilość porcji zależy od naczynia w jakim go podamy. Można użyć, na przykład, takich jednorazowych kubeczków, które z racji swojej pojemności i braku konieczności ich mycia, świetnie sprawdzą się na przyjęcie. Mus można łączyć w dowolnych proporcjach z pianką truskawkową, a gotowy deser przyozdobić truskawkami lub świeżymi listkami mięty.
Mus jest bardzo łatwy do przygotowania, jednak musi tężec w lodówce przynajmniej 3 godziny, dlatego dobrze jest go przygotować na dzień przed planowanym przyjęciem. Ilość porcji zależy od naczynia w jakim go podamy. Można użyć, na przykład, takich jednorazowych kubeczków, które z racji swojej pojemności i braku konieczności ich mycia, świetnie sprawdzą się na przyjęcie. Mus można łączyć w dowolnych proporcjach z pianką truskawkową, a gotowy deser przyozdobić truskawkami lub świeżymi listkami mięty.
Czas przygotowania: 30 minut plus 3 godziny chłodzenia
Ilość: 2 porcje*
Skład:
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 3 jaja
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g mrożonych truskawek
- 2 łyżeczki cukru
- świeże listki mięty
- kawałki truskawek
Przygotowanie:
- Truskawki odmrozić, zmiksować z dwoma łyżeczkami cukru na gładki mus.
- Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, w czasie ubijania, powoli dodawać 2 łyżki cukru pudru.
- Czekoladę połamać, przełożyć do rondelka, dodać wodę. Na małym ogniu, topić czekoladę, ciągle mieszając. Jak tylko się roztopi, zdjąć z ognia, dodać masło. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Z ubitych białek odmierzyć 2 pełne łyżki i dodać do musu z truskawek. Dokładnie wymieszać.
- Resztę białek dodać do czekolady. Powoli i dokładnie wymieszać.
- Deser przełożyć do szklanek lub pucharków.
- Chłodzić w lodówce min. 3 godziny. Przed podaniem udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz