Calzone to nic innego jak pizza złożona na pół, na kształt dużego pieroga. U mnie w wersji mniejszej, do przygotowania jako przekąska.
Sekretem jest ciasto, której najlepiej jest zrobić ze specjalnej mąki przeznaczonej na pizze. Może nie jest najtańsza, ale wierzcie mi różnica w smaku, w porównaniu do "zwykłej" mąki jest kolosalna.
Co do farszu, tutaj skład jest dowolny, można włożyć to co się lubi na tradycyjnej pizzy: salami, pieczarki, cebulę, mozzarelle, szynkę czy kukurydzę. Ważne aby dodać sos pomidorowy (raczej gęsty), który spowoduje że farsz nie będzie suchy. Oraz by składniki wymagające uprzedniego podsmażenia (np. pieczarki) były chłodne przed włożeniem ich do calzone.
Ja zrobiłam je, z hiszpańską kiełbasą chorizo, którą uprzednio podsmażyłam z cebulą.
Pierożki można zamrozić i przed podaniem pogrzać w piekarniku.
Sekretem jest ciasto, której najlepiej jest zrobić ze specjalnej mąki przeznaczonej na pizze. Może nie jest najtańsza, ale wierzcie mi różnica w smaku, w porównaniu do "zwykłej" mąki jest kolosalna.
Co do farszu, tutaj skład jest dowolny, można włożyć to co się lubi na tradycyjnej pizzy: salami, pieczarki, cebulę, mozzarelle, szynkę czy kukurydzę. Ważne aby dodać sos pomidorowy (raczej gęsty), który spowoduje że farsz nie będzie suchy. Oraz by składniki wymagające uprzedniego podsmażenia (np. pieczarki) były chłodne przed włożeniem ich do calzone.
Ja zrobiłam je, z hiszpańską kiełbasą chorizo, którą uprzednio podsmażyłam z cebulą.
Pierożki można zamrozić i przed podaniem pogrzać w piekarniku.
Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Ilość: ok. 20 sztuk
Skład:
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/3 cup letniej wody (310 ml)
- 1 op, 8 g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 3 i 3/4 cup mąki na pizze, np. takiej (450g)
- 1 płaska łyżka soli
- 200 g kiełbasy chorizo, pokrojoną w drobną kostkę
- 2 średnie cebule, pokrojone w średnią kostkę
- 2 łyżki oregano
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 2 kulki mozzarelli
Przygotowanie:
- Do miski wlać wodę, dodać cukier na wierzch posypać drożdże. Odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać 3 łyżki oliwy.
- Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól, pośrodku zrobić dołek i wlać przygotowany rozczyn. Składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto będzie gotowe po podwojeniu objętości.
- W tym czasie przygotować farsz. Podsmażyć kiełbasę na średnim ogniu, dodać cebulę, smażyć razem, aż cebula się zeszkli. Dodać przecier pomidorowy, oregano, sól, pieprz i cukier do smaku. Odstawić do wystygnięcia. Mozzarelle pokroić na drobne kawałki.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat kuchenny, lub stolnicę. Uformować kulki o średnicy ok. 6 cm. Każde rozwałkować na okrągły placek. Następnie nałożyć farsz i ser. Zlepić dokładnie brzegi.
- Piekarnik rozgrzać do maksymalnej tem. 250 st. C., calzone ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut. Jeśli chcemy je zamrozić, czas pieczenia należy skrócić do ok. 15 minut, bowiem podczas odgrzewania w piekarniku, pierożki nabiorą właściwego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz